

Selen i witamina E chronią wielonienasycone kwasy tłuszczowe (strukturalne składniki błon biologicznych) przed destrukcyjnym działaniem nadtlenków i wolnych rodników. Niedobór witaminy E i selenu prowadzi do zaburzeń w aparacie ruchu, uszkodzenia mięśnia sercowego, mięśni szkieletowych, powoduje dystrofię i miopatię. U cieląt i jagniąt zmiany dystorficzne mięśni prowadzą do powstawania białego mięsa. Uszkodzenie mięśnia sercowego może być przyczyną gwałtownej śmierci (choroba martwego serca). Zwyrodnienie mięśni szkieletowych prowadzi np. do choroby bananowej u świń. U drobiu, niedobór witaminy E i selenu jest przyczyną rozmiękania mózgu (encefalomalacja), skazy wysiękowej (wzrost przepuszczalności naczyń krwionośnych) i zwyrodnienia szklistego mięśni.
Selen i witamina E chronią wielonienasycone kwasy tłuszczowe (strukturalne składniki błon biologicznych) przed destrukcyjnym działaniem nadtlenków i wolnych rodników.
Niedobór witaminy E i selenu prowadzi do zaburzeń w aparacie ruchu, uszkodzenia mięśnia sercowego, mięśni szkieletowych, powoduje dystrofię i miopatię.
U cieląt i jagniąt zmiany dystorficzne mięśni prowadzą do powstawania białego mięsa.
Uszkodzenie mięśnia sercowego może być przyczyną gwałtownej śmierci (choroba martwego serca).
Zwyrodnienie mięśni szkieletowych prowadzi np. do choroby bananowej u świń. U drobiu, niedobór witaminy E i selenu jest przyczyną rozmiękania mózgu (encefalomalacja), skazy wysiękowej (wzrost przepuszczalności naczyń krwionośnych) i zwyrodnienia szklistego mięśni.
Drób - 1 litr na 4.000 litrów wody do picia.
przez okres od 2 do 4 dni, lub co drugi dzień przez okres 8 dni.
glikol propylenowy, chlorek sodu.
Dodatki w 1 litrze:
– witaminy, prowitaminy i chemicznie dobrze zdefiniowane substancje o podobnym działaniu: witamina E (3a700) 60 g,
– mieszanki pierwiastków śladowych: selen (3b801, jako selenin sodu) 1 g,
– emulgatory i stabilizatory: rycynolan gliceryno-polietylenoglikolu (E484) 150 g,
– przeciwutleniacze: butylowany hydroksytoluen (E321) 1 g.
Składniki analityczne i poziomy: białko surowe 0%, włókno surowe 0%, oleje i tłuszcze surowe 0% , popiół surowy 0,2%, lizyna 0%, metionina 0%, wapń < 5%, sód 0,01%, fosfor <2%, magnez <0,5%. Wilgotność 100% (mieszanka płynna na bazie wody)
Warunki przechowywania
Przechowywać w oryginalnym, zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej.
Podmiot odpowiedzialny:
Biofaktor Sp. z o.o., ul. Czysta 4, 96-100 Skierniewice, Tel. 46 8324540
Numer zatwierdzenia zakładu: αPL1063011p